De kapotte.

Erie en moeder 1955

Moeders slaapkamer rook muf en het was er koud. Toch zat hij, gespierd, lang, blond en bijna zilverachtig haar met alleen zijn boxer short aan op de rand van het bed. Erie, had nog nooit een man in moeders slaapkamer gezien. Erie, keek verdwaasd, aangetrokken door de opengevallen gulp. De man zei niets, sloeg één been over de ander en stak een sigaret aan, blies de rook langzaam naar het plafond en viel achterover op bed. Erie verbaasd over een bos zwart haar waaruit iets groeide. De man kruiste het andere been en ondersteunde zijn hoofd met zijn linkerarm en zei niets. Ook niet toen Erie de slaapkamer uitliep. Terug op zijn kamer trok Erie zijn kleren uit en net als de man ging hij met zijn onderbroek nog aan op bed liggen. In zijn rechterhand een potlood. Hij blies de adem naar het plafond vol spinnenwebben en afgebladderd stukken gips en stond op, trok voor de spiegel zijn onderbroek naar beneden. Geen haar. Erie kromde zijn rug en vanaf dat moment keek hij elke dag in de spiegel. 

De slaapkamer was in de nok van een klein scheef grachtenpand. Er zaten zigzaggend scheuren in de gevel en soms viel er om bekende reden een dakpan van het dak. Moeder haatte mussen. Ze wilde elke dag uitslapen. Het zonlicht scheen soms stoffig de kieren door en de regen drupte langs de verrotten planken gelukkig naast haar bed. Boven haar bed, hun bed, hing een gedichtje dat moeder geschreven had. En ingelijst in een goud lijstje:

Daar kwam over de kade

Aangelopen een Duitser

Vlak na de oorlog, vrolijk

Wapperend met zijn broekspijpen

Een dromer op mij toegelopen

Ik was zijn prooi in het zonlicht

Overstraalt hij de mooiste zomer

Gespierd toe gestraald.

Moeder heeft dit gedicht afgedrukt gezien in het Amsterdamse Parool. Ze won de derde prijs. Tien jaar na de oorlog. Het stadsbestuur, wilde dat de Duitse als toeristen terugkwamen. De radio:Duitsland is altijd al het belangrijkste herkomstland voor het inkomend toerisme naar Nederland geweest. In 1955 bezochten zo’n 275.000 Duitsers ons land en dat aantal is voortdurend gestegen. 

Erie sprak binnen enkele weken 40 woordjes Duits. Vooral: Du machtest of Das hast du getan. Toen hij 45 woordjes uit zijn hoofd kon opzeggen, gebeurde er iets dat ik u niet kan onthouden.

Erie was geboren in 1949 en zes jaar oud.

Wordt vervolgd.

Robert Kruzdlo Cácera 22023

Geef een reactie