Michel Houellebecq wint zaak tegen KIRAC.

Toevoegingen 27 maart 2023 18.02

Michel Houellebecq wint zaak tegen KIRAC. Denk ik nu, nu ik droom.

Ik houd niet van fictie. Laatst keek ik, pardon probeerde ik naar een film op Netflix te kijken, wat niet lukte. Ik houd niet van fictie. Fictie kan mij gestolen worden. Kunst oké. In kunst is alles fictie. Kritiek op kunst is óók fictie. Immers de werkelijkheid, de werkelijke werkelijkheid zullen we nooit via fictie, literatuur, film, filosofie of eerlijkheid leren kennen. Je kunt nooit zeggen dat kunstenaars liegen. Laat staan dat we onze hersenen, het brein leren kennen. De kunstenaar, de critica’s als KIRAC zijn niet instaat de mens en zijn wereld te leren kennen.

Wat wil KIRAC nu in godsnaam.

Fictie is onaantrekkelijk aantrekkelijk omdat geloof nu eenmaal helpt om te overleven. Film, fotografie, literatuur, schilderkunst enzovoorts zijn afbeeldingen van een fictieve wereld. Naar een film kijken is kijken naar een leugen. KIRAC kan behoorlijk te keer gaan tegen fictie. (Gelieg noemen ze dat.) Ze vinden dat kunst een stomme leugen is. (Ik noem geen namen.) Ze, de kunstenaars liegen. Alles wat met kunst te maken heeft KIRAC kritiek op en dit is voor mij net zo goed een leugen want,… het is ook fictie. KIRAC is een en al fictie. KIRAC stopt een doos ‘fictiekritiek’ in een doos wat zij fictie noemen. Vals kritiek op iets dat ze zelf produceren: fictie. Leugens, maar dan op een andere manier.

Kirac is een leugenmachine op een andere artistieke manier. 

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft een rechtszaak aangespannen tegen Kirac.

NRC: Aankomende dinsdag zal er een uitspraak zijn in de tweede rechtszaak die is aangespannen door Houellebecq tegen fictie machine KIRAC. De eerste, in Frankrijk, verloor de schrijver, deels omdat de film onder Nederlandse wetgeving valt.

Michel Houellebecq wint natuurlijk deze rechtszaak omdat ik vind dat een kunstenaar zijn fictie mag wijzigen onder een wurgcontract van KIRAC. Fictie blijft fictie. Ook al zijn er krakemikkige afspraken gemaakt. ( De rechter noemde vandaag, dinsdag 29 maart 2023, het contract ‘verre van evenwichtig’, maar vindt dat geen reden om Houellebecq niet aan de overeenkomst te houden. KIRAC, Ruitenbeek moet zich niet aan de onevenwichtige afspraak houden?! Wat een kunstwerk droom ik nu. Ik droom dat Ruitenbeek onaneert tijdens zijn film knip-en-plakwerk.)* 

NRC Handelsblad: KIRAC reageert: „Dit is een prachtig idee. Als ik het goed begrijp, is jouw oplossing om er een kunstwerk van te maken, waarin het onderscheid tussen fictie en werkelijkheid gestalte krijgt als een spel met de rancuneuze paranoia van je vijanden.”

Nu…, ondercheid tussen fictie en werkelijkheid? Kunst maakt geen onderscheid KIRAC! Zelfs niet tussen FEIT en FICTIE meneer Ruitenbeek! u maakt zich allang schuldig aan hetzelfde gedrag dat u de kunstwereld verwijt.’*

Kirac heeft een mecenas, een puissant rijke Nederlander die graag investeert in fictie en werkelijkheid. Wie dat is is een geheim. Of niet? Nu, KIRAC de rechtszaak gaat verliezen zal de mecenas er hartelijk om lachen.

KIRAC zei in datzelfde interview de profetische woorden: „Normaal bevinden mensen die met ons meedoen zich in ons labyrinth. Nu zitten wij in het labyrinth van Houellebecq.”

Kirac is een leugen, liegt en draagt condoom om niet te liegen. KIRAC is net zo goed een konten neuker als wie dan ook.

*NRC Handelsblad: Meningsverschil binnen Kirac. Ook binnen Kirac blijkt verschil van mening te zijn over de handelswijze van Ruitenbeek. Kunstenaar Tarik Sadouma, van meet af aan betrokken bij projecten van Kirac en figurerend in veel van de videofilms van het collectief, is vanwege de omgang met Houellebecq uit Kirac gestapt. Hij hoopte met de schrijver een film te maken waarin hun gedeelde belangstelling voor de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft centraal zou staan.

Robert Kruzdlo Cádiz Spanje.

Ik val altijd in slaap door fictie. Robert Kruzdlo Cádiz Spanje en droom alleen maar.

Geef een reactie