Er is alleen een NU

Het brein van nu. Waar zijn de lege plekken in het brein?

.

.

(…) Zonder iets te zeggen, spreid ik snel op mijn knieën de kaart uit en begin die te bestuderen. Nu herinner ik mij de provincies zoals ik die op de lagere school uit mijn hoofd heb moeten leren. Plotseling zie ik ook hoe we gereden zijn. Zo ongeveer, alles is zo ongeveer of was ongeveer dit en dat, zus of zo. Precies is iets wat niet bestaat. Zo ongeveer zie ik de provincies Zeeland, Brabant, Gelderland en de grens met Duitsland. De kaart is net zo groot als de wegen die wij nu afleggen…, dat moet vroeger een angstige onderneming zijn geweest. Van de binnenkant van ons lichaam, brein bestaan er geen kaarten. Niemand kan een kaart maken van wat onder mijn schedel zit. Of het is een kaart vol met witte plekken, oningevuld. Zoals ik eens in een kaartenmuseum heb gezien. Oude zeekaarten met lege witte openplekken. Eindeloze wereldkaarten. Zeeën die bevaren werden en waar expedities nodig waren om de witte vlekken op de kaart in te tekenen. De wereld was toen nog plat. Maar nu, nu ligt het ook te ver weg voor de mens om precies het brein in kaart te brengen.

Tot zover uit het boek *Kermis & Het* van Robert Kruzdlo. 

Er is nog veel om te doen om de hersenen in kaart te brengen.

De man ingebed in een dos witte haar en baard, van Essen, niet de Antonin Artaud van de psychologie: ‘De cartografen van de hersenschors zijn nu even ver met het in kaart brengen van de menselijke hersenen als de cartografen in de achttiende eeuw waren met het in kaart brengen van het aardoppervlak. (…) De waarde van de hersenwetenschap is nihil.

Waar blijft zijn transgressie. Is hij bang de weg kwijt zal raken tussen de kronkels en lussen van zijn grijze hersenmassa? Waarom is van Essen niet een waardig mens, een Tussenmens? Ik denk dat dit komt door de witte plekken in zijn brein.

Even iets anders: voor mijn huis zijn de sinaasappels geplukt. Ze worden vermaald en gebruikt voor veevoer en andere producten. Inmiddels ontluikt de eerste bloesem weer,

https://www.youtube.com/watch?v=VexiSmC8Nh8

.

Robert Kruzdlo Madrid 2023

Geef een reactie