Dwars door iemand heen kijken omdat muziek verbindt.

.

Ik zat op mijn favoriete bankje in het centrum van Sevilla Spanje. Er kwam een vrouw naast mij zitten. Sip. Haar lichaam straalde eenzaamheid uit. Ze had het ook warm. Op dat moment was het 38 graden en het zou 42 graden worden. Ze zuchtte en tegelijk keken wij elkaar aan: ‘In mijn kamer is geen airco.’

‘Dat is s’nachts niet leuk.’

‘Ik raak eraan gewend, douch om de paar uur.’

‘Waar kom je vandaan?’

‘Ukraine, vluchtelingenstatus en opgevangen door een familie hier. Lara, en jij?’

Ze weende. Het werd ineens zo stil. Ik bewoog mij haar richting op. Haar hoofd lag op mijn schouder. 

‘Je bent de eerste,’ zei ze onder het drogen van haar tranen.

‘De eerste wat?’

‘Waar ik mijn verdriet kan laten gaan.’

‘Roberto, vertel maar…’

En toen vertelde ze haar verhaal. Op de achtergrond geklepper van ooievaars.

Dagen later. Weken later. Hetzelfde bankje.

Op het moment dat ze vertelde dat ze zo vrolijk werd van mij, kwam de pastoor van de kerk langs. De kerk die aan het plein ligt. Ik kende de goede man en vroeg: ‘Heeft u een kamer voor deze vrouw?’

Uitleg. Vragen en antwoorden. Gelukt? Ja.

De dag erna kwam Lara met het bericht dat ze een kamer had met airco. Zij blij. Ik blij.

Een jaar verder. Lara, werd verliefd. 

‘Ik ben verliefd,’ zei ze, ‘maar zo snel wil ik niet gaan samenwonen.’

Een paar maanden later was Lara verhuisd. We zagen elkaar geregeld en zoals Lara altijd met haar pretoogjes vertelt: ‘Roberto, ik word altijd blij als ik je zie.’

Op de achtergrond, op de torenspits, ooievaar geklepper.

Een tijdje geleden heb ik op eigen initiatief, een etentje gemaakt…, ook voor mijn vrienden Lara en vriend, Ute en vrienden, Magarita en aanhang. (Die ik niet noem uit piëteit.) Muzikaal entertainment diner? Op dat moment wel. Een kluwen muzikale mensen bijeen. Lara, filmde. Lara, glunderde en genoot. Ze vergat alles en meer, ze bouwt haar nieuwe herinneringen op over mij, mijn gastvrijheid en edelmoedigheid. Een vreemdeling kan niet alleen zijn zonder de ander. Ik kookte stiekem voor Lara! Hoor je de ooievaar al klepperen?

Hier het filmpje dat inmiddels 230 keer is bekeken. Te zien zijn mijn lieve vrienden o.a. Lara, Magarita, Ute, en Roberto de kok. Zang, muziek verbindt. Nu ja, nu niet meer. Terecht een moeilijk gekriebel voor een man om vrouwen te begrijpen die van jeuken houden. Flamoes met champagne? Nietzsche zei al: ‘Neem de zweep mee als je naar de vrouwtjes gaat. Ik heb er veel jeuk aan overgehouden en dat is terecht. Een misbaksel ben ik ook.

Lara, dank dat je mij en vrienden op je telefoon hebt gezet. Ik heb er zeker ook recht op om de wereld te laten zien hoe ik een vluchteling heb weten te redden. Heterofenomenologisch is iets anders dan…! Misschien kun je de beelden op je telefoon wissen want ik wil niet als een Bellerophon bekend staan.

Kok Roberto Kruzdlo met schort. Dank aan vriendin Lara die dit filmpje heeft gemaakt en…, ook elders op internet is te zien..

Als de meerderheid van de aanwezige vindt dat ik dit filmpje niet mag tonen dan hoor ik dat graag.

Sevilla 2023 Spanje

Robert Kruzdlo 

Geef een reactie