Klotentijd in the USA

Catskill Amerika 2016 Robert Kruzdlo

De gedachten gaan als zwaluwen over de stad. Ik zit op het dakterras en drink een biertje. Verzonken kijk ik naar de door de zon verschrompelde planten. Ik ben lang onderweg geweest. De lucht is grijs en de wolken dalen. Amsterdam justitie, Amersfoort, Eindhoven, Barcelona, Jerez de la Frontera en ik zit op mijn plek. Gitaarmuziek klinkt dof. In de straat piepen de autobanden. De hitte walmt esoterie. Voel ik mij nu vrij¿

Nee, ik ga u niets vertellen over hoe de … mij ertoe heeft aangespoord naar Amsterdam te komen om mijn zaak samen met een advocaat te verdedigen. Feiten zijn soms geen feiten en als ze dat wel zijn zeg je de waarheid nog niet. (Ik woon nog steeds in Amerika Catskill NY.)

Op de muur verschijnt een muurhagedis. Ik zeg tegen het flitsende beestje: Mijn moeder vertrouwde mannen die ze niet had moeten hebben, haar constante schaamte bezorgde haar drankzucht, drankzucht geldproblemen en tenslotte al rokend een hartstilstand. Ze haatte mij meer dan alle mislukte relaties die ze had. De hagedis steekt zijn tongetje uit.

Ik verdwaal als schrijver.

Soms kan ik mijn leven op één postzegel schrijven.

Ik woonde in Catskill Amerika. De politie van Catskill had een oogje op mij. Platleggen door, als ze voorbijkwamen met hun politieauto, mijn naam te noemen. Als ik in een café zat vlak voor mijn tafeltje aantekeningen maken en als ik joggend over de Hudson brug kwam, even op mij af komen rijden.*

Waarom, verdommeling moet je hier weer aan denken¿

Ik ben verdwaald in mijn verhaal.

Vaak droom ik dat mijn penis afvalt en ik die weer terug moet plaatsen. Soms vallen ook mijn ballen af. De psychiater zei, toen ik achttien was, dat dit met mijn moeder te maken had: schaamte om een lul te hebben.

Ik verschroeide met verse schaamte en blaak daarna weer van veerkracht.

Catskill, och wat was dat een klote tijd. 2016 en nog gieren de verhalen als zwaluwen mij door het hoofd.

*Ik had toentertijd, als stand-upcomedian, beweert dat elke blanke Amerikaan geen natuurlijke bewoner van Amerika is. Dat er bloed aan hun handen kleeft en verantwoordelijk zijn voor de miljoenen slachtingen onder de oorspronkelijke bewoners.

2022 Robert Kruzdlo Barcelona, Jerez mei 2022

Voor wie wil schrijven kijk eens naar deze video: https://youtu.be/sUppgpgFyP0

Geef een reactie