Rusland zonder vraagteken¿

Russen kennen geen vraagteken¿

Zoals een uitroepteken een maatschappelijke omwenteling veroorzaakte, zo is de hoop vooral nu gevestigd op de macht van het vraagteken. Het vraagteken is begonnen een enorme omvang aan te nemen. Het zal in het hart van alle denkende Russen, schrijvers, kunstenaars, achter de honderdduizenden namen van vrienden en verwanten die omgekomen zijn in de oorlogen of plotseling gestorven zijn en in onvindbare graven liggen, komen te staan. Het vraagteken is het geheime wapen.

Kijk naar de vervolging van intellectuelen en politieke tegenstanders. Het verrijst als een fantoom achter slinkse overrompelingen van andere landen en volkeren zoals Oekraïne. En het zweeft ‘s nachts om het Kremlin rond om daar de huidige machthebbers Poetin uit de slaap te houden. Mits hij zichzelf niet heeft platgespoten.

Wie het vraagteken gebruikt zal gestraft worden met gevangenis en dwangarbeid.

De geschiedenis ontwikkelt zich schrikbarend verder¡ Ook in de Sovjet-Unie¿ Totdat eindelijk een Oekraïens ambtenaartje in een nachtmerrie Kafka wakker maakt en vraagt: ‘Zeg droogstoppel van een K. kun je mij misschien vertellen, wanneer een Rus in een officieel stuk een vraagteken plaatst of ‘moet’ plaatsen?’ K: ‘Het vraagteken dient overal geplaatst te worden waar sprake is van een dogma, blindheid, van bureaucratie, censuur, vriendenpolitiek en machtspolitiek.

Helaas, het feit dat de taal de revolutie blijkbaar weigert te volgen en conservatief blijft, vasthoudt aan verstarde blindelings overgeleverde begrippen zal Poetin ondanks zijn leverkanker en maagzweren, de taal niet vernieuwen. Immers, na de verloren oorlog in Afghanistan, de verliezen nu, is Poetin, die vol met amfetamine zit, niet bereidt een omwenteling in de dictatuur van het grote geldproletariaat te willen en in het vooruitzicht ook geen emotioneel zuivere koers maar oudbakken verstarde oorlogshandelingen ambieert. 

Waar is het protest van de Russische schrijvers¿ Waar is het vraagteken gebleven in Rusland¿


De Amerikaan, is die echt geïnteresseerd in het Oekraïens probleem, of toch meer in China¿

Luister en oordeel zelf.

.

Rome papers Robert Kruzdlo 2021

https://www.openculture.com/2017/04/read-vladimir-mayakovskys-childrens-book-whom-should-i-be.html

Geef een reactie