Republiekdroom spat uiteen.

Ex-president Catalonië QuimTorra. Foto Robert Kruzdlo 2019

Cécar Frontera Vebal, vertelde mij gisteravond hoe het nu echt is gesteld met Catalonië en hun onafhankelijkheids droom. In het kort:

48 procent van de politieke partijen wil onafhankelijkheid.

28 procent van de kiezers wil streven naar onafhankelijkheid.

51 procent is tegen en slechts 48 procent hebben bij de laatste verkiezingen gestemd. De droom van een onafhankelijk Catalonië is voorbij.

Vebal, uit Sevilla is historicus en zoals hij en ik weten, valt het ‘kiezersblok’ dat vóór een onafhankelijk Catalonië is, uiteen. (Weer?)

‘Dat was in 1937 al zo, toen schoten de verschillende politieke georiënteerde Catalanen elkaar op de Ramblas dood. Het is nu niet anders, alleen is het nu met woorden.

Voor Quim Torra en anderen is dit geen leuk beeld. Maar hun standvastigheid heeft een biologische basis: de soort in stand houden en niet een samenleving ideaal.

Wat in 1937 tijdens de laatste dagen van de burgeroorlog gebeurde, zegt veel: 28 procent wil los van Spanje en de ander kan de pest krijgen.

Catalanen die voor onafhankelijkheid zijn, zijn de Donquichot in Spanje.

@Robert Kruzdlo 2021 September Andalusia. 

Nalezen op La Vanguardia: https://www-lavanguardia-com.translate.goog/politica/20210912/7714906/espejismo-mayoria-independentista.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=ajax,nv,elem

Geef een reactie