Politiek Catala is uitgespeeld.

Puigdemont huilt regen van gele strikken.Puigdemont verliest Europese immuniteit


Catalanen kunnen zich nu niet meer beroepen op ’t Europees Parlement. Dat is een domper.* Vooral omdat de Catalanen met hun vingertjes wezen naar Spanje zo van: wij worden gesteund door ’t Europees Parlement. Nu is dit politiek spel uitgespeeld. 


Puigdemont, is in Spanje aangeklaagd wegens ‘opruiing’, omdat ze op 1 oktober 2017 een referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid hielden. Voor Puigdemont komt daarbij nog ‘misbruik van overheidsgeld’ voor de organisatie van het referendum, dat door de Spaanse overheid en de Spaanse justitie verboden was.


Puigdemont zal hoe dan ook terug moeten naar Spanje en wat hem daar te wachten staat weet nog niemand. Ik denk dat hij geen rol in de politiek kan spelen omdat andere politici hebben geleerd van de geschiedenis en voor een bilaterale weg hebben gekozen.

De leider van de oppositie in Catalonië, Salvador Illa: als hij terugkeert naar Spanje, zoals “de wetgeving voorziet”, moet Puigdemont voor het gerecht verschijnen.

*https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2021-07/cp210141fr.pdf


https://www.tijd.be/dossier/europareeks/puigdemont-verliest-europese-immuniteit/10322999.html

Geef een reactie