STOP

Ik ben nooit gestopt met WIKITAXIS.

Catalanen tot hun nek rijk geworden door slavenhandel.

Wie plannen heeft Barcelona te bezoeken om de beroemde bouwwerken van de grote Catalaanse architect Antoni Gaudí te bezoeken, zoals het 19e eeuwse sprookjesachtige Parc Güell, la Sagrada famíllia, en de woningen La Pedrera of Casa Batlló, moet met het volgende rekening houden: de beroemde bouwwerken werden gefinancierd met geld verdient aan de slavernij: bloedgeld dus. 

Gaudi’s opdrachtgever Eusebi Güell i Bacigalupi (december 1846 – 8 juli 1918) was een Catalaanse ondernemer en industrieel, naar wie het park is vernoemd, hij was een van de vele Catalanen die hun fortuin hebben gemaakt door slavenhandel.In de tweede decennia van de 19e eeuw wilden de nouveau riche van de Catalaanse high society, de familie Güell, die een groot kapitaal hadden gemaakt door slaven te kopen in Afrika en te verkopen in Amerika, wilden uit de opbrengst modernistische ontwerpen financieren: de stad Barcelona ging ervoor op de schop. Er moesten nieuwe gebouwen, parken, fonteinen, huizen komen, functioneel maar zo nieuw mogelijk, liefst extravagant, bizar, waarmee ze Europa wilden laten zien hoe modern Barcelona niet was. De Catalaanse familie Güell, beschermheer van Antoni Gaudí, vader en zijn schoonvader bepleitten de slavernij openlijk in die tijd.

Wie nu al dat moois, dat Barcelona te bieden heeft, gaat bekijken kan met deze geschiedenis in zijn achterhoofd niet meer onbevooroordeeld genieten. (Door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.) 

De meeste Catalanen haten Spanje, maar niet het werk van Gaudi. Wat te zeggen van bijvoorbeeld ‘de vleermuis’ die vaak in het werk van Gaudi te zien is. Het was het symbool van de machtige koning Jaume van Spanje… .

Zullen de Catalanen, de anti Spanjaarden, -nu de Spaanse regering van plan is de geschiedenis te gaan herschrijven, nu al dit moois, als de “la Sagrada famíllia” wat is opgebouwd door bloedgeld, gaan afbreken?

Catalonië moet beginnen zijn verantwoording te nemen en de Catalaanse excuses aanbieden voor de slavernij. Aan ‘alle mensen en nazaten die nu nog last hebben gehad van de slavernij’.

En niet, zoals gewoonlijk, met de vinger naar het koloniaal verleden van Spanje wijzen!

@Robert Kruzdlo