Slavenhandel en Catalonië

Oorspronkelijk ontwerp la Sagrada Família (Basílica de la Sagrada Família.) Antoni Gaudi betaald met bloedgeld.

Catalanen die rijk zijn geworden door slavenhandel.

Op de keukenkast staan drie blikken met vier verschillende smaken koffie: Spaanse, Colombiaanse, Keniaanse en Braziliaanse koffie.

Vandaag Braziliaanse koffietijd. Op de achtergrond speelt Daniel Barenboim piano. Het is zondag en stil in de straat. De krekels slapen en ik heb de luiken gesloten tegen de zon. Het wordt 38 graden en het is september. 

Ik schreef zojuist: op de keukenkast staan vier blikken koffie…, maar mijn gedachten gaan meteen – of ik dit wil of niet – naar Gaudí een Catalaanse architect uit de 1900 eeuw en wel hierom: Parc Güell en “la Sagrada famíllia” zijn bekendste bouwwerken zijn betaald met bloedgeld. Catalanen zijn rijk geworden door slavenhandel.

Gaudi’s opdrachtgever Eusebi Güell was een van de vele Catalanen die hun fortuin hadden gemaakt door slavenhandel. Slaven gekocht in Afrika werden weer verkocht in Amerika. Uit de opbrengst werden modernistische ontwerpen gefinancierd, de stad Barcelona ging op de schop, allemaal betaald met geld van de slavenhandel. De Catalanen Eusebi net als zijn vader en schoonvader bepleiten de slavernij. 

Wie nu al dat moois wat Barcelona te bieden heeft gaat bekijken kan deze geschiedenis in zijn achterhoofd houden. 

De meeste Catalanen haatten Spanje, maar niet het werk van Gaudi: De vleermuis die vaak in het werk van Gaudi’s werk te zien is, was het symbool van de machtige koning Jaume van Spanje… .

De Catalaanse bourgeoisie is er nog steeds, opgeleid onder het Franco-regime. 

Zullen zij al dat moois wat is opgebouwd door bloedgeld afbreken?

Catalonië moet zijn verantwoording nemen en excuses aanbieden.


Robert Kruzdlo Andalucía Spanje 2020