Neerlandistiek plaats tekeningen van Robert Kruzdlo

Inmiddels heb ik meer dan 100 tekeningen van Nederlandse schrijvers gemaakt. Het zullen er 260 worden, dan is het genoeg. De tekeningen zijn gemaakt met Oost-Indische inkt op 200 grams papier. In 2008 exposeerde de stad Girona Spanje 80 portretten van mijn hand. Een selectie uit 200 portretten. Casa de Cultural vertaalde in het Catalaans een poëzie album: Filosoof. Geregeld exposeer ik in Girona in het kleinste culturele café van de stad El Café. Girona is nu erg gericht op de politiek en wil een republiek worden. 43 procent is voorstander voor afsplitsing van Spanje. Ik ken de Gironins. Redenen die moeilijk te begrijpen zijn. Eigenlijk gaat het om geld, taal, cultuur en de politieke bemoeienissen van Spanje. Niet lekker om te wonen in een land dat via een referendum denkt aan te kunnen tonen dat de meerderheid tegen Spaanse overheersing is. Volgens mij is het een genetische aanleg om tegen Spanje te zijn en niet zozeer het verlangen naar meer vrijheid: als die er was, de vrijheid onder de Catalanen, had Catalonië er heel anders uit gezien.

(Informatie: walter.joseph.zlo@gmail.com)

J.M.A. Biesheuvel 23 mei 1939 – 30juli 2020 inkt Robert Kruzdlo