Feiten zijn belevingen

Dirk Bezemer

Klimaatzorg en de zorgen van Dirk Bezemer 24 april De Groene Amsterdammer.


Je hebt wetenschappelijke feiten waar de meeste democratische burgers zich niet aan houden: Een voorbeeld is het nuttigen van alcoholische dranken. Het is ongezond zelfs al drink je een glas per dag. Dirk Bezemer schrijft in zijn column ‘Klimaat’ dat dit nu het geval is met het klimaatbeleid. Wetenschappelijke bewijzen, wetenschappelekefeiten dat de wereld naar de kloten gaat, zijn er volop, maar het politiekdier…, wil anders. Omdat de mens, sinds dat de wereld rond is, met feiten alleen niet kan leven, houdt hij zich er niet aan feiten alleen. Wie wel? Dirk drinkt wel eens een wijntje. Dit bedoel ik figuurlijk.

Een mens, als politiekbeest, is instaat alles krom te lullen wat recht is: als het hem uitkomt. Wie niet? Om nu dit menselijk beleven overboord te gooien om daarmee het klimaat te redden is onaanvaardbaar, onmenselijk en een pietluttige jongensdroom. Een mens, zoals Dirk, kan niet zonder ‘beleving van feiten.’ Dus met die dedain: ‘Opvallend, het dedain ten opzichte van de jeugd, ook bij Hoogland met zijn ‘zestienjarig Zweeds grietje’, is een terechte beleving van een volwassen democraat die de feiten laat wat ze zijn.

De wereld ziet er anders koud en kil uit. Dat Zweeds grietje zal precies weten wat ik bedoel: vliegen van hot naar her, autootje zus en autootje zo.

@robert kruzdlo