Libris Literatuurprijs alweer voor Ilja Leonard Pfeijfer

Het verleden is onmogelijk te beschrijven, de toekomst al helemaal niet. Het vandaag is een mengelmoes van drogredenen. Hoe leugenachtig leven is, is te lezen in het boek van Ilja Leonard Pfeijfer Grand Hotel Europa. Hoog hakkend spijkerhard is het leven. Butleriaans, in de meest gore netheid en maniërisme, noteert een messiaans-literarisch hoofd alweer een stratenplan, Ilja zich een weg over platgetreden paden van het menselijke drama: de vluchteling. Dat Ilja zachtjes land op een kussen van goud gestikte brocant, gevuld met ganzenveren, zijdezacht het hoofd niet hoeft op te heffen of er nog wat ellende zijn boek vullen kan, zijn kolossale lijf dan wel plakkerig uit de schoot van een nimfijntje kantelt, bijna verzuipt in mooischrijverij, net op tijd bovenkomt, snakkend, rood aangelopen de verschrikkelijke pijn van de vluchteling beschrijft, die in het boek een piccolo is, hij zich weer in slaap sust met het hoofd in de wolken. Ilja wint hiermee de prijs, zijn boek is een prijswinnende boek. Zijn boek gaat over: hoe win je een prijs.