Taalbestialiteit

Kees ’t Hart schrijft in De Groene Amsterdammer 3 april 2019 over de nieuwe roman van M.M. Schoenmakers (1949) Op de rand negatief, en eindigt met een roep, een schreeuw op de brug dat de volgende roman anders moet: Een roman met als hoofdfiguur een onuitstaanbaar leeghoofd die de macht grijpt, iedereen de wacht aanzegt en brandschattend door de steden en dorpen van het vervallen Avondrijk rondtrekt. Geen ingehouden stilistisch vernuft en woede meer, maar de wereldzee op van de schreeuw en de smakeloosheid. Met een spervuur van ongepaste beelden en onuitstaanbare metaforen vol verloedering en wanklank. Met op het einde een apotheose waar de honden geen brood van lusten. Kom maar op!

Aanzetten tot recalcitrant schrijven op de markt van Diogenes, ejakulerendtaalgebruik? Vind dan maar eens in Holland een uitgever.

Taal onafhankelijk lijkt mij de enige mogelijkheid voor emancipatie. Toch, Kees?

M. M. Schoenmakers
De vlucht van Gilles Speksneijder
De Bezige Bij; 280 blz.; € 21,99