Aleid Truijens Klikles

Kliklesopdracht Aleid Truijens en het Renaissance Instituut.


In reactie op het instellen van een meldpunt voor ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs door het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, zegt de Universiteit Maastricht het volgende: Diverse rectors van universiteiten keren zich tegen het voorstel. Rianne Letschert (Maastricht University)


“Het instellen van een meldpunt druist in tegen alles waar onze universiteit voor staat; onafhankelijke en kritische wetenschapsbeoefening, academische vrijheid en het zijn van een veilige leer- en werkomgeving. Het College van Bestuur is trots op zijn docenten die iedere dag weer een dergelijke omgeving creëren”.


Wat houdt het meldpunt in: Leerlingen en studenten worden aan de lopende band geïndoctrineerd met de favoriete politieke opvattingen van hun leraren.


Waar? In Nederland.


Klikken doe je zo: Leerlingen en ouders die te maken krijgen met ‘vooringenomen toetsen, politiek gekleurde examenvragen, eenzijdige lesboeken, oikofobe projecten en partijdige docenten’ worden opgeroepen hun ervaringen te mailen.


Voorbeeld: Een leerling nam de uitspraken met zijn of haar telefoon op, waarna het fragment op internet belandde.


Zou dit ook van toepassing kunnen zijn in bijvoorbeeld landen als Spanje, Catalonië, Schotland, Bask, Noord-Italië, Elzas, Polen en maak de lange ketting van grondgebieden of landjepik zelf maar af.


Zo lees ik in de Volkskrant, als de zon boven de bergen een bloeiende sinaasappelboom fel oranje kleurt, Aleid Truijens haar conclusie over de kliklijn: Het is een mooi lesonderwerp: de geschiedenis van de aangevers. Wie waren dat, wanneer, onder welk regimes? Welke gevolgen had hun gedrag?


Ik ben meteen wakker. Deze lesonderwerpen kun je toch alleen in een land als Nederland geven? Ik zie het al voor mij, een student die klaagt dat zij of hij alleen – ik noem maar wat – Catalaans mag denken en niet Spaans of Limburgs en niet Hollands. Oei…, denk ik, als de zon de cactussen op de flanken van de Pyreneeën in lichtelaaie zet: Aleid moet minister van onderwijs worden. In een land met een kliklijnlesopdrachten waar je voorkeuren voor politieke opvattingen kunt melden.

Kliklesonderwerpen als het Renaissance Instituut wil, is levensgevaarlijk in landen, provincies die in vlam staan.


Ik noem bewust geen politieke partij. Nu koffie.

Groet vanuit de provincie Catalunya of ….